Kostna juha je v zadnjih letih postala izredno priljubljena zaradi svoje široke uporabe in visoke vsebnosti hranil, ki jih drugje težko najdemo. Je odličen vir beljakovin, najbolj naravne oblike kolagena, glicina, glukozamina, glutamina, itd. Vendar je kostna juha (bone broth) veliko več kot le posamezne hranilne snovi, zato je njeno uživanje učinkovitejše kot jemanje posameznih, samostojnih dodatkov.

Tudi v svetu športne prehrane temu "jušnemu dodatku" postajajo vse bolj naklonjeni, od CrossFitterjev do NBA super zvezdnikov.

Zaradi večstranskega pristopa hranil so koristi za zdravje izjemno široke.

Ali ste vedeli:

- glicin, ki ga najdemo v kostni juhi podpira jetra pri razstrupljanju, pomaga zmanjševati oksidativni stres s proizvajanjem antioksidantov in posledično gasi vnetja v telesu.

- kolagen pripomore k izboljšanju in ohranjanju zdrave prebave, saj zagotavlja, da je želodčna sluznica zdrava, glicin spodbuja pravilno proizvodnjo želodčne kisline, glutamin pa pomaga pri odpravljanju sindroma razdraženega črevesja, kar zagotavlja, da prebavljena hranila prispejo tja, kamor so namenjena.

- želatina je eden od produktov razgradnje kolagena, kar omogoča dolgo kuhanje kostne juhe. Želatina se ustvari, ko se kolagenska vlakna razrežejo v različne peptide, kar jih naredi lažje prebavljive in biološko uporabne.

- minerali in elektroliti - kostna juha je lahko zelo dober vir natrija in drugih elektrolitov. Prav tako vsebuje minerale, kot so magnezij, kalcij in fosfor.

- glukozamin je eden izmed najbolj priljubljenih dodatkov za vse, ki trpijo za bolečinami v sklepih, kot tudi za športnike, katerih telesa so zaradi gibanja podvržena večji obrabi, kolagen pa je tudi močno hranilo za bolečine v sklepih in artritis.

- človeške kosti sestavljajo enake vrste hranil, kot jih najdemo v živalskih kosteh. Pogosto napačno prepričanje o kosteh je, da so pač narejene in se potem samo starajo z nami. Dejstvo je, da se kosti nenehno razgrajujejo in sestavljajo, in da so hranila, ki jih zagotavljamo s prehranskimi viri, ki lahko dobesedno zgradijo ali zlomijo moč kosti. Kolagen je bistvenega pomena za močne kosti, zato lahko pitje kostne juhe pomaga, da so naše kosti čim močnejše.

- prav tako, kot so kosti sestavljene iz beljakovin, so tudi koža in lasje. Kadar imamo pomanjkanje hranil koža izgubi na elastičnosti in lasje postanejo krhki, in eden najboljših načinov za obnovitev sijaja kože in las je uživanje kolagena.

Najbolj naravna oblika kolagena, visoko cenjena, ne samo v lepotni in fitnes industriji, izvira iz tradicionalne kitajske medicine.

Bone Brox kostne juhe so kuhane 18 ur, brez umetnih dodatkov in konzervansov. Iz ekološke, proste reje.

Podpira, zdravi in obnavlja prebavne poti in želodec, vezivna tkiva in sklepe, v telesu zdravi vnetne procese, bogata je s hranili, vsebuje vitamine in minerale.

Bone Brox