?

Najbolj pogosto prihaja do zmede, ker so ljudje „nekje prebrali“, si narobe predstavljajo ali pa enostavno dobijo različne napotke. Lahko se zgodi, da nekdo vzame B kompleks proti večeru, v želji po sprostitvi in potem ne more zaspati ali pa nekdo drug B kompleks v dopoldanskem času v želji po podpori v energiji in ne čuti nobene spremembe. Kako ločiti B vitamine, kateri prispevajo k energiji, boljši koncentraciji in osredotočenosti, od drugih, ki jih jemljemo, ko se želimo sprostiti in/ali lažje zaspati?

Če zelo poenostavimo – čeprav je pomembno tudi razmerje B vitaminov, je najbolj enostavno, da ste pozorni na vsebnost priporočenega dnevnega vnosa (RDA) vitaminov in še posebej enega izmed B vitaminov – B12. Ti podatki nam bodo namreč „povedali“, ali bo nek izdelek deloval sproščujoče ali kot dodatna energija. Čeprav B12 ni edini B vitamin, ki ima pomembno vlogo pri delovanju živčnega sistema in vpliva na zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti, imajo izdelki za "poživitev" prav B12 v povišanih vrednostih v primerjavi z ostalimi B vitamini.

Mogoče ste že zasledili, da ljudje pred pomembnimi sestanki, nastopi, pri obremenjujočem delu, športniki pred odločilnimi tekmami, itd. uživajo večje količine ali komplekse s povečanim B12, saj prav ta, v sorazmerju z ostalimi seveda, najbolj vpliva na dvig energije. Torej, pomembno je, da se pred nakupom posvetujete ali je določen B kompleks namenjen počitku ali dvigu energije in da ste pozorni na deklaracijo - kjer je B12 zelo povečan, bo izdelek ponavadi deloval poživljajoče. Zato so se pri Nuturi B vitaminov lotili z 2 zelo specifičnima izdelkoma - vsak ima svoj, različen namen.

b-calm-plex

B-Calm-Plex, kot pove že ime, kombinacija B vitaminov in zelišč v razmerju, ki sprošča in pomirja. Vsebuje: vit. C (imunski sistem), vit. B6 (delovanje hormonov), vit. B1 (delovanje srca), vit. B5 (umske zmogljivosti), vit. B3 (zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti), vit. B12 (normalno psihološko delovanje), izvlečke: kajenski poper, lubje navadne brogovite (ali kaline, visoko cenjena v ljudskem zdravilstvu), hmelj (umirja krče), ameriški slamnik (odpornost), beli vratič („izganjalec glavobolov“), lubje magnolije, ginko biloba, šentjanževka (izčrpanost in potrtost), baldrijan (blago pomirjevalo), pasijonka (pomirjajoče), čeladnica, vrba, bioflavonoidi iz šipka.

revitalizer

Revitalizer, ko rabimo energijo in fokus. Povečan B12. Vsi ostali vitamini, kofaktorji, aminokisline in zelišča še pripomorejo k poživitvi ob napornih dneh. Vsebuje: glicin (pomemben gradnik beljakovin, presnova), vit.E (zaščita celic), vit.B6 (rdeče krvničke, delovanja hormonov), vit.B3 (sproščanje energije pri presnovi), vit.B1 (tiamin, psihološko delovanje in srce), L-cistein (pomaga pri sintezi glutationa), vit.A (koža, sluznice, vid), vit.B12 (zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti), izvlečke iz ingverja (adaptogen), sladkega korena (medicinske namene se ga uporablja že skoraj 5.000 let, spominske sposobnosti), ovsa (pomirjevalno), peteršilja, pasijonke (dolga tradicijo uporabe v ljudski medicini, že Indijanci so jo prepoznali kot učinkovito pomirjevalo za lajšanje živčne napetosti, nespečnosti, tesnobe, nemira), ginko bilobe (vsebuje učinkovine, ki pomagajo širiti krvne žile), šizandre (eno najpomembnejših zelišč tradicionalne kitajske medicine) in bioflavonoide pridobljene iz šipka (antioksidanti, delovanje imunskega sistema).

B vitamini najbolj ubrano delujejo, kadar so skupaj in v kombinaciji s pripadajočimi kofaktorji. Če pa jih najdemo s podpornimi zelišči, je to odličen dodaten plus, saj prispevajo z boljši absorpciji. Ker pa so B vitamini vodotopni, jih je v telesu težko obdržimo ("na zalogo"), saj jih hitro izločimo (od tod tudi obarvan urin kmalu po zaužitju, čemur se pri razpršilih izognemo). Veliko pozornost posvečamo zato dodajanju večkrat na dan po malem, saj tako vzdržujemo konstantno raven hranil v krvi, telesu pa omogočimo možnost optimalnega izkoristka vseh koristi teh vitaminov.