Kaj so prijazne bakterije? Prijaznim bakterijam v prebavnem sistemu pravimo "probitiki" in so koristne vrste bakterij, ki jih najdemo v normalni mikroflori človeškega prebavnega sistema. Obstaja ogromno raziskav, ki potrjujejo koristnost uravnoteženih prebavnih bakterij na mnogih področjih zdravja, vključno (toda ne izključno) s prebavo in imunskih sistemom.

Milijarde majhnih pomočnikov - Vsi imamo trilijone bakterij, ki živijo na naši koži in v ustih, nosu in prebavailih. Prebava vsebuje največje število bakterij, znane tudi kot mikroflora, in največjim številom vrst - z dvema "glavnima", Lactobacillus in Bifidobacteria. Bakterije se naselijo v našem telesu od dneva, ko se rodimo in ostanejo z nami vse življenje. Prebavne bakterije se vzpostavijo v prvih 2-3 letih življenja in igrajo pomembno vlogo v prehrani, prebavi, metabolizmu, delovanju imunskega sistema in zaščiti.

Kako je mikroflora koristna? Mikroflora prebavnega sistema ima številne koristi in brez nje ne bi mogli preživeti.

• Bakterije nam pomagajo prebaviti hrano, še posebej določene vrte vlaknin, kar nam daje več energije.

• Pomagajo nam absorbirati antioksidante iz sadja in zelenjave.

• Pomagajo nam graditi naravno odpornost, ko se rodimo in nato vzdrževati imunski sistem skozi življenje.

• Prebavna mikrobiota pomaga pri torbi določenih vitaminov, še posebej B12, Biotina in vitamina K.

Uravnotežena mikroflora - Mikrobiota našega črevesja vsebuje tako koristne (dobre) kot sovražne (slabe) bakterije. Idealno razmerje za naša telesa je okoli 85% dobrih in do 15% slabih. Veliko dejavnikov, kot so prehrana, okolje, zastrupitve s hrano, okužbe črevesja, bolezni, antibiotiki, stres, pomanjkanje spanca in staranja, lahko vplivajo na ravnovesje črevesnih bakterij in omogočajo, da se manj zaželene vrste bakterij razrastejo in porušijo ravnovesje mikroflore (dysbiosis). Prebavni problemi, povezani s takšnim stanjem vključujejo napenjanje, prebavne motnje in prehranske intolerance, prav tako nizko energijo in slabši imunski sistem.

Zakaj potrebujemo prijazne bakterije? Zgodovinsko, pred uporabo hladilnikov, so ljudje zaužili veliko količino bakterij v obliki fermentiranih in kultiviranih živil. Danes ni več tako, kar, kot nakazujejo mnoge študije, ima lahko velik vpliv na naše zdravje. Dobro raziskana, visoko kvalitetna probiotična dopolnila so lahko koristen dodatek k zdravi prehrani in življenjskemu slogu.

Kako prepoznam dober probiotični dodatek? Evropski sporazum, sprejet leta 2004, določa številne kriterije, ki omogočajo prepoznati probiotike dobre kakovosti. ProVen Probiotics vsebuje Lab4 seve probiotikov in zadovoljuje vse naštete kriterije:

  • Imajo klinično dokazane zdravstvene koristi, dokazano s strogimi znanstvenimi poskusi (naključnimi, dvojno slepimi in s placebo nadzorovanimi, načrtovani preizkusi).
  • So živi in dosežejo prebavila v zadostnem številu, preživijo želodčno in žolčno kislino, ter prebavne encime, med potovanjem v prebavilih, dokler ne dosežejo črevesja.
  • So jasno opredeljeni z uporabo sodobnih metod biološkega odkrivanja.
  • So jasno označeni, vključno s rodom (npr. Lactobacillus), sevom, npr. Acidophilus Cul-21) in količino npr. 10 milijard.
  • So stabilni na sobni temperaturi in tako zagotavljajo navedeno količino probiotikov do datuma roka uporabe.

Niso vsi probiotiki enaki – skupina bakterij, uporabljenih v ProVen Probiotics je najbolj raziskana v UK in je bila udeležena v raziskavah v vseh naslednjih področjih:

 imuniteta Imuniteta– pomaga pri zmanjševanju alergij, kašlja in prehladov

Približno 70% našega imunskega sistema se nahaja v našem črevesju in dokazano je, da imajo bakterije v črevesju ključno vlogo pri zdravljenju črevesja. Dokazi in raziskave kažejo, da imajo dobre bakterije s podpiranjem zdravja črevesja pomembno vlogo pri podpiranju imunskega sistema. Ko so otroci v času šolanja 6 mesecev jemali ProVen Probiotics Fit for School, se je odsotnost iz šole zmanjšala za 30%. ProVen Probiotics so bili uporabljeni tudi v 5-letni študiji Swansea Baby z več kot 450 parov mamic in dojenčkov.

prebava Prebava – podpira tiste z IBS in drugimi prebavnimi simptomi

Naš prebavni sistem mora delovati optimalno, če želimo prebaviti in absorbirati hranila iz naše hrane in ohraniti pravilno delovanje naših teles. Uravnotežene črevesne bakterije so del zdravega prebavnega sistema. ProVen Probiotics so bili uporabljeni pri raziskavah IBS in drugih, s prebavo povezanih težavah.

razpoloženje Razpoloženje – povezano z anksioznostjo in pomanjkanjem pozornosti

Ko se fizično ne počutimo dobro, se pogosto tudi duševno ne počutimo odlično, kar lahko povzroči slabo razpoloženje, tesnobo in zmanjša splošno mentalno učinkovitost. V zadnjih nekaj letih se je povečalo zanimanje in razumevanje povezave med črevesjem in možgani - znane tudi kot "os črevesja in možganov". Zdaj razumemo, da lahko delovanje črevesja pomembno vpliva na možganske funkcije in obratno. Raziskave na tem področju se širijo, tudi pri ProVen Probiotics pa smo to povezavo opredelili kot pomembno interesno področje.

šport Uspešnost na športnem področju – delo s triatlonci in ultramaratonci

Učinek zdravega črevesja na atletske učinke je razmeroma novo področje raziskav in je trenutno povezano z načinom, kako dobro zdravje črevesja vpliva na splošno zdravje. To je še eno področje raziskav, kjer ProVen Probiotics uspešno sodeluje z zelo zanimivimi rezultati.

Podpira ravnotežje črevesnih bakterij ob ali po uporabi antibiotikov. Številne študije, izvedene v Cambridgu, Sheffieldu, Swansea, Southamptonu and Cardiffu, so potrdile, da skupina bakterij Lab4 zagotavlja resnične koristi pri podpori prebavnega in imunskega zdravja, zlasti med uporabo antibiotikov in po njih, ter tistim, ki trpijo za IBS. 

ProVen Probiotics so se izkazali za popolnoma varne za uporabo med nosečnostjo in pri novorojenčkih.

Kako so Proven Probiotics drugačni? ProVen Probiotics vsebuje edinstvene probiotične seve Lab4. Ta skupina sevov je ena izmed redkih probiotičnih kultur, ki so bile v zadnjih 15 letih temeljito raziskane, da bi se dokazali pozitivni učinki na zdravje, od preprečevanja alergij pri dojenčkih do zmanjšanja simptomov (napihnjenost, bolečine, nelagodje) pri ljudeh, ki trpijo za sindromom razdražljivega črevesja (IBS). Druge študije, ki so potekale v bolnišnici Addenbrooke v Cambridgu so pokazale, da lahko Lab4 zmanjša raven "slabih bakterij" po zdravljenju z antibiotiki, kot tudi zmanjša pojavnost driske, ki jo povzroča "superbug" Clostridium difficile.

ProVen Probiotics so bili razviti tudi na podlagi 30-letnih raziskav in razvoja na področju probiotičnih bakterij in izdelkov. Poleg Lab4 bakterij, je skupina znanstvenikov, ki stojijo za ProVen probiotiki, identificirala postopek za dodajanje drugih hranil (npt. vitamini in sestavine, ki izboljšujejo imunsko stanje) dopolnilom, brez da bi destabilizirali Lab4 bakterije. Kot rezultat, ProVen Probiotics nudi širok spekter izdelkov, ki vključujejo neprestano raziskane žive bakterije in ključna hranila za podporo zdravja.

Naši izdelki delujejo v podporo zdravju črevesja, kar pomaga pri podpori vseh drugih vidikov zdravja. Če naš prebavni trakt ne deluje, bomo težko prebavili in absorbirali hranila iz hrane, kar lahko privede do zmanjšane energije in razpoloženja, simptomov IBS, slabšega imunskega sistema in zmanjšane učinkovitosti na mnogih področjih našega življenja.