Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA NAD 50 €

Tjaša svetuje

10.07.2021

7 zlatih pravil zdravega vsakdana

Človek je bil in je še vedno ustvarjen za gibanje. Žal nas današnja tehnologija vse bolj in bolj spravlja v sedeč položaj, delovniki so zmeraj daljši in nekako nam družba daje potrebo po še več dela.

 

Kako kljub temu najti čas za vse tisto ostalo, da ohranjamo svoje zdravje in telesno vitalnost na dobrem nivoju?

 

V pomoč vam podajam 7 zlatih pravil, katera naj postanejo vaši pomočniki in spodbuda.

10 minutna jutranja telovadba ti bo dala toliko elana, da boš presenečen sam nad seboj.

1) PREDNO VSTANEM

Še predno zjutraj vstaneš iz postelje si vzemi dve minuti zase. Pretegni se, zaokorži s stopali, da spodbudiš cirkulacijo in sam sebe vprašaj kako si? Pomisli na to kaj te danes čaka in si povej, da boš vse obveznosti izpeljal dobro. Naredi 5 globokih vdihov in izdihov, nato pa se podaj v nov dan.

2) JUTRANJI MIR

Ne glede na to ali se ti zjutraj mudi tekati za otroki ali v službo, nastavi budilko toliko prej, da se v miru urediš in spiješ kavo ali čaj. Zajtrk je priporočljiv. 10 minutna jutranja telovadba pa ti bo dala toliko elana, da boš presenečen sam nad seboj.

3) SPREHOD SREDI DNEVA

V času malice ali kosila si privošči sprehod.  Seveda bo kratek, saj smo časovno omejeni. Že samo kratka razdalja na zraku nas bo odklopila in dala boljšo koncentracijo.

Če si starš potem vam je občutek, da vas nekdo občuduje, znan. Če niste poskrbite, da vas najdejo ljudje, kateri v vas vidijo nekaj več in jih že samo s svojo podobo motivirate.

4) NAČRTOVANJE OBROKOV

Zelo priporočljivo je, da so obroki načrtovani v naprej, saj si tako prihraniš ogromno časa, energije in strpnosti. Vikendi so za načrtovanje idealni, ker imamo ponavadi največ časa. Veliko se da narediti ”na zalogo” npr.: narezati zelenjavo, katero damo v zmrzovalnik že pripravljeno po porcijah, napisati tedenski jedilnik, si zdravo malico pripraviti dan prej tudi za v službo ali si poiskati zdrav, polnovreden že pripravljen obrok, ideja  granola to go z oreščki

5) GIBANJE!

Marsikoga, ko sliši ”telovadba”, vse mine. Ni mišljeno težko naprezanje ali obiski v fitnes centrih ali da je dobra izključno vadba, kjer se “zmatraš” do onemoglosti. Daleč od tega. V svoj vsakdan je treba vnesti gibanje, katero je takšno, da ti prinaša izključno zadovoljstvo. Že samo redni sprehodi te bodo na daljši rok motivirali, da narediš še kaj več. In tako se začne.

6) NE JAMRAJ AMPAK SE PREMIKAJ

Najlažje je vse slabo prenesti na koga drugega ali iskati krivca zunaj sebe. Tudi, če je krivec drugje boš prej našel rešitev, če se osredotočiš nase. Kaj jaz lahko naredim v tem trenutku, da se stvar izboljša?!

7) BODI NEKOMU VZOR

Če si starš potem vam je občutek, da vas nekdo občuduje znan. Če nisi poskrbite, da vas najdejo ljudje, kateri v vas vidijo nekaj več in jih že samo s svojo podobo motivirate. To je lahko koristno ”zdravilo” za oba.