Brox Bone Broth

Back to Blog

Brox Bone Broth

Bone broth, bio kostna juha

NIČ NOVEGA, A VENDAR TAKO VELIKO ZA ZDRAVJE.

O kostni juhi ste najbrž že kar nekaj slišali ali prebrali. Uporabljale so jo že naše babice in predniki, ki so zelo dobro poznali njene številne pozitivne učinke na naše telo. Sedaj, v 21. stoletju, pa želimo vse več spoznanj podpreti s kliničnimi raziskavami, zato izpostavljamo dejstva, ki po najnovejših raziskavah držijo.

Kostne juhe so izredno priljubljene zaradi svoje široke uporabe in visoke vsebnosti hranil, ki jih drugje težko najdemo. So odličen vir beljakovin, najbolj naravne oblike kolagena, glicina, glukozamina, glutamina, itd. Vendar so kostne juhe (bone broth) veliko več kot le posamezne hranilne snovi, zato je njihovo uživanje učinkovitejše kot jemanje posameznih, samostojnih dodatkov, saj se nobeno prehransko dopolnilo ne more približati pravi, naravni hrani.

KOSTNA JUHA v kombinaciji z zdravo prehrano ali med postenjem prinaša naslednje koristi:

– Izboljšuje stanje tankega črevesa (v primeru prepustnega črevesa zapolnjuje/celi ranice, blagodejna za želodec)

– Izboljšuje funkcijo sklepov (pomaga pri starih poškodbah, hrani hrustanec/kosti)

– Podpira zdravje kože (kolagen – boljša elastičnost, pomaga pri ekcemih)

– Izboljšuje imunski sistem

– Izboljšuje mišično-skeletno zdravje (vsebuje aminokisline in minerale, ki hranijo in obnavljajo mišična vlakna, ligamente, tetive)

– Deluje protivnetno

KOSTNA JUHA vsebuje najbolj biološko dosegljiv kolagen, maščobne kisline, beljakovine, aminokisline, vitamine in minerale.

PRAVA KOSTNA JUHA je seveda tista, ki se dolgo kuha (16-24 ur) in ima ŽELATINO, ta omogoča, da se zacelijo prebavne luknjice/ranice v tankem črevesu. Posledično USTAVLJA VNETJA v telesu. Želatina v tankem črevesu pomaga, da iz hrane absorbiramo več vitaminov in mineralov. V primeru, da se stanje ne popravlja, lahko prepustnost tankega črevesa vpliva na možgane – depresija, neprestana utrujenost, alergije, ponavljajoča vnetja …

Tudi v SVETU ŠPORTNE prehrane temu “jušnemu dodatku” postajajo vse bolj naklonjeni, od profesionalnih, super zvezdnikov, do amaterjev. In zakaj vedno več športnikov prisega na jemanje kostnih juh? Če so imeli prej zaradi intenzivnih treningov bolečine v mišicah, sklepih in kosteh, skoraj vsi, brez izjem, po 1-2 mesečni redni uporabi poročajo, da so zaradi izjemno absorpcijskih sestavin (beljakovin, kolagena, glicina, glukozamina, glutamina, itd.), težave praktično izginile. Počutijo se trdnejši, stabilnejši in brez bolečin.

Zaradi večstranskega pristopa hranil so koristi za zdravje izjemno široke.

Ali ste vedeli:

glicin, ki ga najdemo v kostni juhi podpira jetra pri razstrupljanju, pomaga zmanjševati oksidativni stres s proizvajanjem antioksidantov in posledično gasi vnetja v telesu.

kolagen pripomore k izboljšanju in ohranjanju zdrave prebave, saj zagotavlja, da je želodčna sluznica zdrava, glicin spodbuja pravilno proizvodnjo želodčne kisline, glutamin pa pomaga pri odpravljanju sindroma razdraženega črevesja, kar zagotavlja, da prebavljena hranila prispejo tja, kamor so namenjena.

želatina je eden od produktov razgradnje kolagena, kar omogoča dolgo kuhanje kostne juhe. Želatina se ustvari, ko se kolagenska vlakna razrežejo v različne peptide, kar jih naredi lažje prebavljive in biološko uporabne.

minerali in elektroliti – kostna juha je lahko zelo dober vir natrija in drugih elektrolitov. Prav tako vsebuje minerale, kot so magnezij, kalcij in fosfor.

glukozamin je eden izmed najbolj priljubljenih dodatkov za vse, ki trpijo za bolečinami v sklepih, kot tudi za športnike, katerih telesa so zaradi gibanja podvržena večji obrabi, kolagen pa je tudi močno hranilo za bolečine v sklepih in artritis.

– človeške kosti sestavljajo enake vrste hranil, kot jih najdemo v živalskih kosteh. Pogosto napačno prepričanje o kosteh je, da so pač narejene in se potem samo starajo z nami. Dejstvo je, da se kosti nenehno razgrajujejo in sestavljajo, in da so hranila, ki jih zagotavljamo s prehranskimi viri, ki lahko dobesedno zgradijo ali zlomijo moč kosti. Kolagen je bistvenega pomena za močne kosti, zato lahko pitje kostne juhe pomaga, da so naše kosti čim močnejše.

– prav tako, kot so kosti sestavljene iz beljakovin, so tudi koža in lasje. Kadar imamo pomanjkanje hranil koža izgubi na elastičnosti in lasje postanejo krhki, in eden najboljših načinov za obnovitev sijaja kože in las je uživanje kolagena.

Najbolj naravna oblika kolagena, visoko cenjena, ne samo v lepotni in fitnes industriji, izvira iz tradicionalne kitajske medicine.

Bone Brox kostne juhe so kuhane 18 ur, brez umetnih dodatkov in konzervansov.
Iz ekološke, proste reje.

Podpira, zdravi in obnavlja prebavne poti in želodec, vezivna tkiva in sklepe, v telesu zdravi vnetne procese, bogata je s hranili, vsebuje vitamine in minerale.

Če le malo pobrskate po spletu, naletite na številna, skoraj neverjetna, vendar resnična, pričevanja ljudi, tudi takih, nad katerimi je sodobna medicina že obupala.
Zanimivo je, da se danes, ob vseh razpoložljivih sredstvih, v sodobnem, razvitem svetu, v dragih zasebnih klinikah, kjer pomagajo zelo bolnim in oslabljenim, še vedno, in pa še bolj, na veliko kuha kostna juha. Dejstvo je, da je to starodavno “zdravilo” z razlogom postavljeno v prvo bojno vrsto, saj se šele z zdravim črevesjem lahko začne pravo zdravje. Pogosto pa je črevesje vzrok velikih težav, ki nas pestijo.

Poglejmo le nekaj izmed resničnih zgodb:
– Ko se je pozdravilo toksično prepuščanje črevesja, so se prenehale tudi dolgoletne težave s pljuči in dihali.
– Iz leta v leto ga je vsak maraton malo “okrušil” in terjal svoj davek – bolečine v sklepih, mišicah in križu so se stopnjevale. Po redni uporabi kostne juhe je kot prerojen in veselo teče naprej.
– Težave s srbečo kožo, ekcemi in razjedami. Po le 30 dneh rednega pitja kostne juhe je koža praktično čista, lasje pa še nikoli niso bili videti tako lepi.
– Pri 43 še nikoli ni imela tako močnih in lepih las in kože. Pozna se ji tudi na zobeh in dlesnih.

 

Kako s kostno juho pripraviti odličen, polnovreden obrok, preberite tukaj. 

Kako s kostno juho nadomestiti obrok, ko nam primankuje časa? Poglejte tukaj. 

Post s kostno juho je sila enostaven, preverite tukaj. 

Ste že slišali za congee? Riževa kaša je preprosta za pripravo in zelo zdrava. Kako jo uživati si poglejte tukaj. 

Deli to objavo

Dodaj odgovor

Back to Blog