Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA NAD 50 €

Strokovno

15.08.2021

Hidracija in vadba. Kako in na kakšen način skrbeti zanjo?

Vodo pijemo večkrat dnevno, da ne pride do dehidracije, ne le takrat, ko smo žejni. V poletnih mesecih, ko se potimo, se telo hladi z znojenjem in na ta način vzdržuje telesno temperaturo. Če je preskrba z vodo slaba, hlajenje telesa ni učinkovito. Zato je ustrezna hidracija poleti potrebna že v mirovanju, pri vsakršni aktivnosti pa je vnos treba povečati.

Je voda dovolj?
Pri osebah, ki uživajo zdravo, uravnoteženo prehrano, bi lahko rekli, da zadošča na­vadna voda, vse dokler nismo aktivni. Pri aktivnosti je oskrba telesa z vodo še pomembnejša, saj delež vode vpliva na zmogljivost in utrujenost, omogoča uravnavanje telesne temperature in sposobnost regeneracije po in med vadbo, zagotavlja psihično sposobnost, zato je pri aktivnih posameznikih poleg običajnega dnevnega vnosa potreben dodaten vnos tekočin in mineralov, kateri se z znojenjem izgubljajo iz telesa.

 

Pri dalj časa trajajoči telesni aktivnosti so priporočljivi, če ne praktično nujni, izotonični napitki, ki poleg vode vsebujejo tudi elektrolite. Z izotoničnimi napitki ne zagotovimo samo dovolj tekočine, pač pa tudi obnovimo zaloge elektrolitov, ki jih izgubljamo med vadbo. Prvi ekološki energijski izotonični napitek v Sloveniji Innerme odžeja in zagotavlja dolgotrajno, zdravo energijo. Keltska morska sol vas oskrbi s solmi. Vsebuje šipek in acerolo, naravna vira vitamina C in pomembna antioksidanta, ki izboljšujeta okrevanje in delovanje. Okusna pijača, po kateri ni lepljivega občutka v ustih. Odlično razmerje glukoze in fruktoze (razmerje 2:1) omogoča telesu, da bolje absorbira ogljikove hidrate, kar je velik plus za vzdržljive in tekmovalne športnike oz. za čas, ko smo dlje časa dolgo aktivni. Narejena je z liofilizirano papajo in ananasom, kar pomeni, da je kakovost sadja ohranjena. Tako dobro, kot bi jedli sveže sadje!

 

Izdelki Innerme temeljijo na čistih, močnih in organskih sestavinah. Ti izdelki ne vsebujejo rafiniranega sladkorja in laktoze. Poleg tega je prepovedana uporaba barvil, umetnih snovi, gensko spremenjenih sestavin, konzervansov in živalskih proizvodov, kar pomeni, da so vse sestavine 100% naravne in rastlinske.

Uživajte v tem izdelku kot delu uravnotežene in raznolike prehrane ter zdravega načina življenja.

Ker je voda redkejša od telesnih tekočin, se absorbira hitreje kot tekočine, ki so nasičene s sladkorji. Predvsem je voda primerna pri zmernih aktivnostih, ki trajajo do 90 minut. Kar je več, je potreba po elektrolitih nujna.

Kaj sploh so minerali? Zakaj jih moramo uživati?

 

Minerali niso nič drugega, kot elementi, prav ti elementi, ki krasijo periodni sistem v učbeniku šole za kemijo. So elementi, ki sestavljajo celotno vesolje, to zemljo in vse na njej, vključno z nami. Največkrat so v obliki soli.

Vitamini brez mineralov v telesu ne morejo delovati, pa tudi telo jih brez mineralov ne more sprejeti. In medtem ko nekaj vitaminov telo lahko tvori samo, ne more tvoriti nobenega minerala.

 

Naše telo je resnična mojstrovina, ki je nastala iz istih elementov. Zato je pomembno, da svoje telo redno oskbujemo z elementi, ki jih dnevno porablja.

Najbolj nujni minerali v telesu so magnezij, železo, kalcij, žveplo, natrij, cink…

Mikrohranila, med katera spadajo minerali, pomembno vplivajo na športne dosežke ter zdravje dejavnih in rekreativnih športnikov!

 

 

Kemični in električni procesi se v našem telesu pojavljajo vsak trenutek. Ti procesi lahko delujejo pravilno le, če se v naš sistem nenehno dovaja pravilno ravnovesje mineralov. Železo za kri, žveplo za mišice, kalcij za kosti in združevanje številnih drugih elementov v uravnoteženih količinah v sledovih pomagajo zagotoviti pravilno delovanje telesa.

 

Razlikujemo mrtve, neorganske minerale in žive, ionične minerale, torej minerale v svoji živi in naravni obliki.

 

Kadar smo aktivni in se potimo, je na prvem mestu, da poskrbimo za regeneracijo. Samo tako lahko pridemo do optimalnega počutja. Da lahko uživamo prave ionske minerale čez cel dan ali med vadbo, je neprecenljivo, saj vodotopni minerali niso odvisni od prebavnih ali encimskih funkcij.

 

Smo v času, ko vsi lahko z občudovanjem spremljamo vrhunske olimpijce. Vsi športniki zadnjih 20 let uživajo žive minerale in mrtvi so pozabljeni, kar je dobro in zdravo. Večina športnih reprezentanc uporablja ionične minerale vsakodnevno, ne potrebujejo pa jih samo športniki, vendar na splošno vsi ljudje. In ne samo v času poletja in obilnejšega potenja, temveč skozi celo leto, saj jih zemlja, kot taka, nima več, je izčrpana, zato je do njih le stežka priti.

Minerali pozitivno vplivajo na uspešnost telesa pri športnih aktivnostih. Če smo redno fizično aktivni, se pogosto pojavlja tudi utrujenost. Zelo velik razlog je neravnovesje pravih živih mineralov. Največkrat se jih nadomešča z neživimi, sintetičnimi minerali, ki pa ne prinesejo rezultata.

Ionski minerali

 

Ion je mineral ali element, ki ima negativen ali pozitiven naboj. Na molekularni ravni to pomeni, da ima element preveč ali premalo elektronov. To nestabilno stanje ionov dovoljuje elementu, da se hitro veže z vodo, kar omogoča telesu absorpcijo.

 

Vsako sekundo, vsak dan se naše telo zanaša na ionske minerale in minerale v sledovih, da sproži in ustvari milijarde drobnih električnih impulzov. Brez teh impulzov nobena mišica, vključno s srcem, ne bi mogla delovati. Naši možgani ne bi delovali in celice ne bi mogle z osmozo uravnavati tlaka vode in absorbirati hranilnih snovi.

 

Pomanjkanje po mineralih lahko čutimo v obliki hrepenenja po hrani, zmedenosti, mišičnih krčih in splošni konstantni utrujenosti.

Ionske minerale lahko uporabljajo otroci od enega leta naprej. Za močne kosti, sklepe, zobe, lase, nohte. Za pred, med in po nosečnosti, ko smo dalj časa pod stresom, ko smo kronično ali akutno bolni, v menopavzi, v zrelejših letih, brez energije, keto, lchf ali drugih dietah – ker lahko dieto večkrat spremlja slabo počutje, prihaja do mineralnega neravnovesja.

 

Žal nas je zaradi današnje osiromašene zemlje in posledično manj bogate hrane s hranili, stresa in nepravilnega prehranjevanja, večina v hudem pomanjkanju mineralov, ti pa so nesporno zelo pomembni, saj so nepogrešljiv faktor pri razvoju in ohranjanju zdravih mišic, kosti in živčnega sistema!

 

NUTURA SPREJ Ionični minerali

 

Vsi minerali v Nutura Ionic minerals spreju so naravni, ionizirani in so v pravem ravnovesju. Prav zaradi tega naravnega ravnovesja se izognemo presežku enega elementa, ki lahko privede do neravnovesja drugih.

  • Ker so v ionizirani obliki, so najprimernejši za celično absorpcijo v našem telesu. In ker so tako majhni, jih neposredno absorbira v kri skozi ustno sluznico.
  • Ionizirani minerali v Nutura Ionic minerals spreju so v celoti biološko uporabni. Zaradi te oblike je mogoče optimalno in varno uporabljati manjše odmerke.
  • Ker vodotopni minerali niso odvisni od prebavnih ali encimskih funkcij, so še posebej koristni kot dnevni dodatek vsem, ki potrebujejo dopolnitev teh pomembnih mineralov.

 

Nutura Ionic minerals sprej vsebuje:

Kalcij, cink, magnezij, baker, msm, jod, bor, krom, železo, mangan, molibden, fosfor, kalij, selen, klorid, natrij, silicij. S protokolom 4 kvalitetno oskrbujemo telo čez cel dan z živimi minerali.

 

Priročni so za na pot, uporabljamo jih po protokolu 4, kar je 4×2 pršila na dan ali po potrebi, odvisno od aktivnosti – zato tudi jemo 4-5x na dan, da čez cel dan skrbimo za vnašanje nutrientov v organizem.

 

 

Kokosova voda, naravni izotonik

 

Preverjeno 100% naravna kokosova voda iz mladih, zelenih kokosovih orehov.

Je odličen in preverjen izotonik, ki vas bo hidriral po vadbi zahvaljujoč elektrolitom.

Je popolnoma brez sladkorja, samo voda, ni dodano nič drugega. Odličen za vse, ki se več potijo, so bolj aktivni ali zgolj iščejo zdravo pijačo za odžejati. Zelo jo imajo radi tudi otroci in je odlična alternativa sadnim sokovom ali gaziranim pijačam.

Kokosovo voda se izvrstno meša v smutije, ledene čaje, odlična pa je tudi za pripravo domačih ledenih lučk.

 

Pokukaj tukaj za zdravo poletno osvežitev – Coco lučke! 👉