Preskoči na vsebino

BREZPLAČNA DOSTAVA NAD 50 €

Strokovno

14.01.2022

Kaj so vitamini? Ločimo naravne od sintetičnih?

Vitamini so organske spojine, ki jih potrebujemo za opravljanje osnovnih življenjskih nalog. Telo jih z redko izjemo ne more ustvarjati samo. Zato mora človek vitamine kot esencialna hranila pridobivati s hrano. Vsi vitamini imajo v telesu svojo vlogo. Poznamo 13 vitaminov in noben vitamin ne more nadomestiti drugega vitamina. Zdravja in življenja ni mogoče vzdrževati brez vitaminov.

Poznamo vitamine, ki so jih ustvarile rastline in sintezne vitamine, ki jih ustvarijo v laboratoriju. Vitamine, izdelane v industriji (laboratoriji), lahko stroka imenuje naravni, ker sodobna industrijska znanost trdi, da so sintezni vitamini identični tistim iz rastlinske hrane. Zato dobite pritrdilen odgovor, če vprašate prodajalko v trgovini ali lekarni, ali imajo naravne vitamine. Iz tega razloga lahko tudi vsi proizvajalci oglašujejo naravne vitamine.

Procesi izdelave prehranskih dopolnil v industriji niso enaki procesom, ki jih za izdelavo vitaminov uporabljajo rastline.

Tudi končni rezultat je običajno spojina, ki je samo del naravnega vitamina. Številne raziskave so pokazale, da takšni sintezni vitamini niso enako biodostopni, kar pomeni, da jih telo ne absorbira v enaki meri kot naravne oblike. Morda so sintezni vitamini po kemični strukturi res podobni naravnim, a jih telo ne prepozna kot take, bolj obremenjujejo ledvice in so pogosto lahko celo toksični.

Kot boste videli v nadaljevanju, so sintezni vitamini v bistvu lahko zelo uporabni in jih je stroka tudi zato izdelala, ampak nikoli niso bili narejeni, da bi jih JEDLI.

 

Vitamini so biološki kompleksi, njihov učinek se zgodi, če so izpolnjeni vsi pogoji ob prisotnosti vseh potrebnih ko-faktorjev. Če so vitamini izolirani, ne morejo opravljati svojih življenjskih funkcij v celicah. Vitamin je proces, ki vsebuje vse ko-faktorje, kar pomeni encime, koencime, antioksidante ter mikroelemente, mineralne aktivatorje.

 

 

Če so vzporednice med premalo zaužitimi hranili v hrani (eno jabolko na dan je v preteklosti vsebovala mnogo več) in porastu bolezni, imamo sedaj ob upoštevanju osnov in pregledu deklaracije, možnost vpliva na našo kvaliteto življenja.

Vitamine, izdelane v industriji (laboratoriji), lahko stroka imenuje naravni, ker sodobna industrijska znanost trdi, da so sintezni vitamini identični tistim iz rastlinske hrane.

Danes, v letu 2022, ne vidimo več potrebe, da bi jemali sintezna izolirana prehranska dopolnila, ker lahko dobimo vse vitamine in minerale iz hrane, kot celoto, tako kot je v naravi. S tem si lahko pomagamo vzpostaviti nazaj ravnovesje, ki je porušeno zaradi osiromašene zemlje in hrane.

Kadar kupimo vitamin C kot polnovredno hrano, to je acerola ali amla, zagotavlja npr. 800 mg acerole 200 mg C-vitamina. Ostalih 600 mg narava ni naredila kar tako oz. da bi v kapsuli ali naravi zapolnili prostor. To pomeni, da so v 600 mg ostali kofaktorji, ki so enako pomembni, da se zgodi absorpcija in izkoristek vitamina. Čeprav nam stroka govori, da lahko uživamo samo izoliran del določenega vitamina, nam narava kaže, da ima vsak del svoj smisel. Vitamin potrebujemo kot celoto, vsaka četrtina ima svoj namen, tako kot ima vse v naravi svoj smisel.

 

1. KOMBINIRANA ŽIVILA: hrana + sintezni vitamini ali minerali Obogatena živila (na primer kosmiči z B-vitamini, mleko z vitaminom D, multivitaminski sokovi …).

 

2. KOMBINIRANA PREHRANSKA DOPOLNILA, kar pomeni sintezne oblike vitaminov, z dodano borovnico, spirulino itd.

 

Pomembna razlika je, ali so prehranska dopolnila kombinirana: sintezni vitamini + hrana (spirulina, borovnica, kosmiči, celo kosilo) ali pa so vitamini v hrani kot del njene celote, kar pomeni, da je rastlina uporabila vitamine in minerale za svoj razvoj in zaščito pred oksidacijo, tako dobimo celo rastlino, ki jo telo prepoznava kot hrano in uporabi za vitaminske aktivnosti.

 

Sinteznim vitaminom žal ne moremo dati življenja, tudi če zaužijemo zraven celo super kosilo iz najbolj kakovostnih sestavin.

 

Sintezne vitamine in minerale najbolje absorbiramo in izkoristimo samo skozi infuzijo in ne skozi želodec. Nikdar niso bili narejeni (sintetizirani), da bi jih jedli. Stroka jih je naredila za medicinsko uporabo (intravenozno) in jih tudi uspešno uporablja, zato vam večina zdravnikov ne priporoča jemanje prehranskih dopolnil.

 

 

Vedno je bolje dobiti vsa hranila v obliki hrane oziroma živil, saj smo temu ljudje najbolje adaptirani.

Vitamini, minerali in vsa druga hranila najbolje delujejo v svojih naravnih, bioaktivnih oblikah – tako, kot jih ustvarja narava in jih naše telo potrebuje. Takšna naravna hranila lahko telo optimalno absorbira in predela ter nas še posebej učinkovito podpira pri regeneraciji, zdravljenju in razvoju.

Ko se odločimo za uživanje prehranska dopolnila, je dobro, da smo pozorni, da vitamine in minerale poiščemo v naravni obliki kot polnovredno hrano. Narava nam je dala vse, zato ne vidimo razloga, zakaj bi kupovali sintezne izolirane dele vitaminov in mineralov.

 

Zanimive povezave: knjižica prehranska dopolnila     infograf ogaenics    infograf wholefood    

infograf katera, kdaj, kako    akcija cytoplan

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaV trgovino