Pogosta vprašanja o vitaminu C

Back to Blog

Pogosta vprašanja o vitaminu C

Zakaj uživati naraven C-vitamin

Če se odločite, da boste uživali C-vitamin, potem je priporočljivo prehransko dopolnilo z naravnim C-vitaminom. Pozorni morate biti na zapis na deklaraciji (izvor v oklepajih). Narejen naj bo iz hrane, kar pomeni, da je hrana. Kadar jemo, jejmo hrano! Npr. : acerola, amla, camu camu… Zavedati se morate, da se velikokrat uporabljajo tudi sintetične oblike. Vendar pa je naše mnenje, da ni potrebno posegati po tej obliki, saj imamo možnost zaužiti naravnega. Vzemimo kar je najboljše iz narave.

WHOLEFOOD C-vitamin v kapsulah je dobra izbira. Je lahko ekološki in presen, kar pomeni, da obdrži kofaktorje (naše telo ga prepozna kot pravo hrano, to nam je blizu in lahko dobro izkoristimo).

Uporabljamo pa lahko tudi pršila, v katerih je naravna oblika C-vitamina (amla) in nekatere podporne sestavine za večji izkoristek.

Sinergija

Pomembno se nam zdi, da ko posežemo po prehranskih dopolnilih, poleg tega uživamo še veliko bogate hrane s C vitaminom, saj s tem podpremo absorpcijo in izkoristek dodanega C- vitamina. V naravi ne obstajajo izolirani vitamini, zato naše telo, tudi če so prehranska dopolnila ekološka in naravna, potrebuje podporo prave hrane.

V Nutura prišilih je velika prednost ta, da je C-vitaminu dodan CINK (cinkov glukanat), saj ta oblika v raziskavah na imunski sistem dosega najboljše rezultate. Dodani sta tudi 2 aminokislini in bioflavonoidi, saj vse skupaj podpre absorpcijo C-vitamina. S tem je zagotovljen odličen izkoristek C-vitamina.

Količina

Obstajajo programi, kjer se predozira vnos C-vitamina (nad 10.000 mg), a to so protokoli, ki močno presegajo priporočen vnos. Ni enotnega mnenja med znanstveniki, zato so vprašljivi. Vsekakor pa presegajo jemanje in eksperimentiranje, predvsem na lastno pest. V primeru, da se odločimo za jemanje C-vitamina, ker ga potrjeno potrebujemo, se je najbolje pokazal smiseln vnos 500 mg-2000 mg. Ni smiselno, da se C-vitamin jemlje 1x na dan, ker je vodotopen in po zaužitju presežek z urinom zapusti telo. Smo za naravo. Smo mnenja, da se ga uporablja čim večkrat na dan, npr. merico C-vit. v prahu, ki jo želite zaužiti, si jo razdelite na 5 delov. Enako je pri kapsuli, npr. 200 mg kapsulo zaužijemo 3-5x na dan, odvisno kakšna je željena oz. potrebna količina po vnosu. Če želimo priti do dobrega izkoristka v telesu, traja določeno obdobje, vendar je to mogoče samo, če je C-vitamin prisoten v telesu, zato tudi jemo večkrat na dan, da zagotovimo telesu razpoložljivost določenega vitamina.

Če vse to povežemo z našimi produkti in ˝mineralogram˝ svetovanji, je to naš način, ki ga zagovarjamo in priporočamo, saj se na ta način telo ˝prepoji˝ s C-vitaminom. Pri večini strank se je to pokazalo, da je učinkovito, saj so pri naslednjem testiranju z mineralogramom njihove zaloge C-vitamina zadovoljene.

Naš preizkušen recept

Preden se odločite, da boste vnesli večjo količino določenega vitamina oz. vitaminov, je dobro, da veste v kaj se spuščate in da se uživanja lotite na naraven način, saj boste imeli s tem največje koristi. Prehranskih dopolnil ni priporočljivo jemati vse povprek, po vrhu pa se ne pojedo do konca. Pozorni bodite na deklaracijo, drobni tisk, na izvor (beri v oklepaju)!!!

Tistim, ki jim je zelo primanjkovalo C-vitamina, so jemali 1000 mg-2000 mg C-vitamina dnevno. Uporabljali so tudi pršila C+Cink, slednji se je najbolje odrezal pri imunskem sistemu. Pršili so po 1 razpršek na notranjost ličnice 4x dnevno (ves čas dodajamo hranila v telo, da se C-vit. čim bolje izkorišča). Poleg tega so uživali še Cytoplan prehransko dopolnilo, in sicer C- vit. (200 mg) in ga razdelili med zaužite obroke, ki so bogati s C-vitaminom. Npr. surovo kislo zelje lahko ima na 100 g tudi do 500 mg C-vitamina. Ta režim je potrebno uživati do 4 mesece, tako je telo na naraven način podprto z vsemi podpornimi hranili, C-vitaminom in hrano. Tako se lahko uspešno in na naraven način opomore. Po 4 mesecih ta krivulja pade, velja za vse vitamine, zato je potrebno režim prekiniti ali spremeniti.

Zakaj 4 mesece? Telo se po tem času razvadi in bi morali povečati vnos, to se zgodi na vseh področjih (tablete za bolečine, vnos vitaminov, trening…). Zato 4 mesece ne jemljete več določenega vitamina oz. odvisno glede na vaš način življenja. Priporoča se meritev, da boste videli, kako se vaš organizem odzove in kaj v resnici potrebuje. Ta režim lahko uporabite pri kateremkoli manjku vitaminov ali mineralov.

Deli to objavo

Dodaj odgovor

Back to Blog