Zeleni ekološki čaji

Back to Blog

Zeleni ekološki čaji

EKOLOŠKI ZELENI ČAJI – NARAVNA OBRAMBA

Učinkovine, ki jih vsebujejo ekološki čajni lističi, ki pri pravilni pripravi preidejo v čaj, imajo številne pozitivne učinke na zdravje in dobro počutje. Opravljenih je bilo kar nekaj raziskav, ki so odkrile šokantne rezultate glede vsebnosti strupenih snovi, saj so čaji eni od najbolj škropljenih živil na svetu. Ravno zato je tako zelo pomembno, da pijemo ekološke čaje! Ekološki čaji ne vsebujejo pesticidov, kemikalij, strupov, fluoridov in mineralnih olj, zato jih lahko pijete vsak dan, ne da bi vase vnašali škodljive snovi. Pri certificiranih ekoloških čajih je uporaba pesticidov in ostalih kemikalij (npr. beljenje filter vrečk) zakonsko prepovedana. Kontrolne organizacije preverjajo in testirajo ustreznost celotnega čaja (od samih zelišč, pakiranja in filter vrečk).  Torej, ko si izberete čaj, ki ga želite redno piti, se prepričajte, da kupite ekološki čaj in tudi v restavracijah/lokalih povprašajte o izvoru čaja.

Zakaj je priporočljivo redno pitje ekoloških zelenih čajev?

–  Vzhodnjaške kulture pitje zelenih čajev povezujejo z dolgoživostjo.

–  Visoka količina antioksidantov in alkaloidov.

–  Vsebuje vitamine A, D, E, C, B, B5, H in K, ter minerale mangan, magnezij, cink, krom in selen, karotenoide, tokoferole, bogata pa je tudi vsebnost fluorida.

–  Vsebuje velike količine polifenolov, zlasti katehin, znan kot epigalokatehin-3-galat (EGCG). Polifenoli so skupina kemičnih spojin, znanih kot flavonoidi, lignani in tanini, in so verjetno najpomembnejše zdrave sestavine zelenega čaja.

–  EGCG je izjemno močan antioksidant, ki je zelo učinkovit pri uničevanju prostih radikalov, ki povzročajo negativne spremembe celic (mutacije).

–  Zaradi EGCG-ja ima zeleni čaj tudi protimikrobno delovanje.

–  Čeprav šibkeje od kave, ima zeleni čaj poživljajoč učinek, ki traja dlje.

–  Pomaga pri hujšanjupitje zelenega čaja na prazen želodec povzroči znižanje krvnega sladkorja, poleg tega ostane znižan tudi po zaužitju obroka, saj hrani zmanjša t. i. glikemični indeks za dobrih 20 odstotkov. Raziskave so pokazale, da so osebe, ki so pile zeleni čaj, dodatno porabile 70 kCal na dan.

–  Zelo dobrodošel je pri športno aktivnih ljudeh – dolgotrajna športna aktivnost povzroča nastajanje prostih radikalov v organizmu, zato pitje zelenega čaja pred aktivnostjo varuje celice in tkiva pred poškodbami, hkrati pa kofein poživlja in daje več energije. Po aktivnosti pa pripomore k boljši regeneraciji in ublaži poškodbe mišičnih vlaken in kot alkalna pijača pomaga pri izločanju kislih metabolitov, ki nastanejo med športno aktivnostjo.

PRIPRAVA

Čaj prelijemo z vodo segreto na 70° C (lahko tudi vrelo vodo pustimo stati 1 do 2 minuti, da se ohladi) in počakamo 2 do 3 minute.

Čaj do 2 minut namakanja bolj poživlja, nato pa se izloči več tanina, ki veže del kofeina, tako da čaj bolj pomirja. Če namakamo čaj dalj časa, se spremeni kemična sestava, tako da čaj postane grenak in manj okusen.

Čajne lističe lahko uporabimo večkrat, le da jih pustimo namakati dlje časa – 5 minut.

Nasvet: Vsebnost polifenolov še okrepite, če sveže pripravljenemu čaju dodate košček limone. Čajni lističi so užitni, tako da jih lahko uporabite kot začimbo pri pripravi hrane, s tem dobite še več zdravju koristnih snovi, ki so v vodi netopne (predvsem vlaknine).

Spijemo lahko 3-4 skodelice na dan. Več ni priporočljivo, saj lahko zaradi vsebnosti kofeina povzroči nemir ali nespečnost.

Deli to objavo

Back to Blog